Az együttműködésben a jövő a zárt rendszerekkel szemben?

A közösségi megoldások világában önkéntesek tömege dolgozik egy nemes célon időt és energiát nem kímélve. Másik oldalon arra is látunk példát, hogy az IT-megoldásszállítók nem bíznak meg partnereikben, saját ökoszisztémájukat építik rendíthetetlenül. Ki jár a jó úton? Aki a közösség erejében, vagy aki saját tudásában hisz?

Szőnyi Zoltán, üzletfejlesztési vezető, Motiment

Igen

Egészen biztos, hogy a kérdés önmagában nem fekete vagy fehér. Mindazonáltal vállalatunknál az együttműködés mellett tesszük le a voksunkat, függetlenül attól, hogy egy saját, minden szempontból egyedülálló rendszert fejlesztünk. Hogy a legfontosabbat említsem, partneri együttműködéseket építünk az értékesítési hálózatunk fejlesztésénél. Mivel kis cég vagyunk, amely egy speciális terméket fejleszt (irodai folyamatoptimalizálás), ezért erőforrásainkat sokkal inkább a K+F irányba koncentráljuk, mint egyéb csatorna felé. A know-how-t ugyan nem adjuk ki, de az értékesítéshez szükséges információt, felgyülemlett tudást és tapasztalatokat teljes mértékben megosztjuk a partnereinkkel.

Abban hiszünk, hogy az együttműködés a közös siker kulcsa. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ezzel a módszerrel egy win-win-win állapot alakul ki, hiszen az ügyfeleken kívül a partnereink is nyernek, méghozzá a konkrét értékesítési árbevételen túl jelentős versenyelőnyt a saját piacukon lévő versenytársakkal szemben. Ki tudják egészíteni a meglévő szolgáltatásaikat, illetve azt tudják eladni, amire a leginkább szüksége van az ügyfélnek. Másik jó példa a kooperációra, hogy szoros együttműködésben állunk különböző egyetemekkel a termékünk speciális – alkalmazott méréstechnológia – mivolta miatt. Olyan kölcsönösen előnyös kapcsolat alakult ki az elmúlt évek során, amelynek köszönhetően szintén többet tud elérni mindkét fél, mintha külön-külön próbálná megoldani az adott problémát.

Vass Enikő, újságíró

Nem

Májusban ismertette az Apple a terveit, már ami az általa használt chipeket illeti: 2020-tól azt tervezi, hogy nemcsak a mobileszközöket, hanem a laptopjait is saját gyártású chipekkel látja el. Mivel ezek nem hivatalos értesülések, az okokat csak találgatjuk: jobbá szeretné tenni az almás gyártó az amúgy is zárt, saját rendszerét, és azzal, hogy nála marad a fontos komponens gyártása is, olyan hardvert és olyan szoftvert tud piacra dobni, amely biztos lepipálja a konkurenciát.

Elismerem, az almás gyártónak valóban briliáns termékeket sikerül letennie az asztalra. Kilenc éve vásárolt MacBook Pro-mat ma is használom – persze a merevlemezét időközben SSD-re cseréltük és négy töltőt is elfogyasztott már. A lényeg, hogy az egy kézben tartott termékfejlesztésnek köszönhetően a világtól elzárt rendszerben, hosszú évek leforgása alatt finomított eljárások következtében csúcsminőségű termékek születtek. És ez megéri a zárt rendszert.

De nemcsak az Apple gondolkodik saját lapka gyártásában. Ami megdöbbentő, hogy már a Facebook is saját chipek tervezésével kacérkodik, hogy jobb mesterséges intelligenciát fejleszthessen (de saját lapkán ötletel az Amazon is, az Alexa MI miatt). A Google Pixel 2-es telefonjának képfeldogozó processzorát saját maga gyártotta, és sorolhatnánk még tovább a példákat. Mintha már nem lenne meg a bizalom, vagy nem annyira fejlett a kommunikáció, hogy külső partnerekre bízzák a fontos komponensek gyártását. Mert annyi a biztonsági hiba (elég, ha csak az év eleji Inteles AMD hibákra gondolunk), annyi a tévedés lehetősége, hogy már nem kockáztatnak a gyártók. Csak saját magukban bíznak meg.

Forrás: IT Business