ITBUSINESS Award 2018: Az innováció diadala

Mindenki találhat szívének kedves megoldásokat az idei ITBUSINESS AWARD-ra érkezett rekordszámú nevezés között. Multitól a startupig, mobilapptól a banki központi rendszerig, az egészségügytől a logisztikán át a mezőgazdaságig minden megtalálható volt a pályamunkákban.

Ha meg kellene határozni, hogy mi a közös az ITBUSINESS AWARD-ra idén benyújtott pályázatokban, talán azt mondhatnánk, hogy az innováció iránti érzékenység, a problémák megoldásának vágya. A pályázó találkozott egy megoldandó üzleti vagy emberi problémával, és legjobb tudását, valamint a rendelkezésre álló – vagy éppen kifejlesztendő – technológiákat felhasználva megoldást készített hozzá. Ez köti össze a két egyetemista által kidolgozott, még béta-verzióban lévő mobilappot és a multinacionális informatikai szállító által, több tízezer munkaórával 2,5 év alatt megvalósított banki rendszerbevezetést.

Minden másban óriási a változatosság a rekordszámú pályázatokban (3 a projekt- és 14 a termékfejlesztés kategóriában), nemcsak a pályázó vállalatok méretében (nem beszélve a magánszemélyekről!), hanem a megoldások céljában (pénzügy, egészségügy, logisztika, agrárium, magánproblémák), megvalósulási formájában (nagyvállalati rendszer, mobil keretrendszer, mobilapp, szolgáltatás) és célközönségében (vállalatok, fejlesztők, magánszemélyek) is.

Versenybe szálltak olyan megoldások, amelyek a kor felkapott divatjára reagálnak (kriptovalutákhoz készített tőzsdei rendszer), és vannak, amelyek időtlen problémák megoldására terveztek (létesítménygazdálkodási rendszer). Különösen örvendetes, hogy a megcélzott piaci szegmensek közé olyan, nagy jövő előtt álló területek is bekerültek, mint az egészségügy, az agrárium vagy az ipar 4.0. A hasonló pályázatokon nem gyakori, de az idei ITBUSINESS AWARD-ra szerencsére két olyan nevezés is érkezett, amely hardveres fejlesztéseket is tartalmazott. Idén is voltak visszatérő versenyzők, mint ahogy akadt egy olyan pályázó is, aki mindkét kategóriában megmérettette magát.

Pályázatok dióhéjban 
Projektfejlesztés:

– AutSoft: Transzretina rendszer a cukorbetegségből eredő retinaproblémák egyszerű diagnosztizálásához

– Oracle: Oracle FLEXCUBE bevezetése az MKB Bankban

– Trade Innovation: Stop-Loss Manager tőzsdei árfolyamfigyelő és ajánlat-automatizáló szoftver fejlesztések kriptovaluta kereskedelemhez

 

Termékfejlesztés:

– AutSoft: SecondScreen keretrendszer mobil (Android és iOS) és webes platformokra

– DO-Q-MENT: DigiPol rendszer a jogilag is hiteles elektronikus bizonyítékok létrehozására

– Gremont: Trutina rendszer a növények súlyának méréséhez és így az öntözés optimalizálásához

– Griffsoft: SmartBrick létesítménygazdálkodási rendszer

– L-mobile Hungary: Yard Management Solution a telephelyen belül mozgó kamionok és a rakodóállások foglaltságának nyomon követésére

– Linistry: mobiltelefonos sorban állási szolgáltatás

– LogiNet Systems: Mcomapp dobozosított „white label” mobilshop applikáció

– MOTIMENT: LEPKE (Lassulások Egyidejű Paramétereinek Kivizsgálása és Elemzése) statisztikai módszertan a vállalati folyamatokban rejlő veszteségek mérésére

– MOHAnet: Moniphone gondoskodó mobiltelefon

– NEXON: NEXONtime oPlan és iPlan intelligens automatikus beosztástervező

– SmileWarp: 3D digitális foglenyomat készítését és tárolását végző rendszer

– Synetiq: reklámok hatékonyságát neurobiológiai módszerrel mérő rendszer

– Szilvás Anett és Tóth Bence: Momapp mobil applikáció vidéki városok buszmenetrendjeivel

– TechTeamer: FaceKom ügyfélazonosító és elektronikus aláírási szoftvercsomag

Lássatok tisztán!

Nézzük először a projekt kategóriában beérkezett három pályázatot! Több szempontból is érdekes az AutSoft és annak Transzretina projektje. Egyrészt maga a vállalat: 2011-ben alakul, tulajdonosai pedig a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének munkatársai. Magyarországon régi probléma, hogy míg ötletekből nincs hiány, azok piaci sikerré konvertálása már sokkal kevésbé megy. Ezen segíthet, ha könnyebbé válik az átjárás az akadémiai és az üzleti szektor között, illetve ha az innovációban érdekelt emberek mindkét területen szerepet vállalnak. Ezt tették most az AutSoft munkatársai is, amikor összefogtak az Első Magyar Optikus Zrt-vel (EMO), illetve a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájával.

Ebből született a Transzretina projekt, amely jól illeszkedik abba a világszerte egyre nagyobb lendületet kapó trendbe, hogy az informatika eszközeivel könnyítsék meg az egészségügyi problémák megoldását. Ilyen probléma a cukorbetegség következtében kialakuló retinaelváltozás, amely vaksághoz is vezethet, bár szűrővizsgálatokkal korán kiszűrhető. A Transzretina egy komplex rendszer, amely az optikus üzletekben elhelyezett speciális kamerákkal felvételt készít a páciens szemfenekéről, majd azokat eljuttatja a kiértékelést végző orvosokhoz, a leleteket pedig zárt informatikai rendszerben tárolja és kezeli. A vizsgálat így egyszerűsödik és gyorsul, az AutSoft pedig most azon dolgozik, hogy mesterséges intelligencia segítségével hogyan lehetne automatizálni a kiértékelést. A cég egyébként a termékkategóriában is indult egy pályázattal. Ez a SecondScreen keretrendszer mobil (Android és iOS), valamint webes platformokra, amellyel a tartalomszerkesztők könnyedén összeállíthatják a megjelenítendő tartalmakat, kiegészítve azokat a ma mind fontosabbá váló interaktív elemekkel (kvízek, szavazások, kérdőívek).

Az Oracle az idei év feltehetően egyik legnagyobb szabású versenypiaci projektjével jelentkezett be az ITBUSINESS AWARD-ra: az MKB Bank központi rendszerének cseréjével, az Oracle FLEXCUBE rendszer bevezetésével. (A projektről részletes cikket olvashatnak az ITBUSINESS 2018. augusztusi számában – a szerk.) A projekt nemcsak méreteivel emelkedik ki a mezőnyből (600 szakember közel 1 millió munkaórája van benne), hanem azzal is, hogy az iparági standardhoz képest rendkívül rövid idő, két és fél év alatt sikerült megvalósítani. A megoldás révén az MKB Bank elindulhat a digitális bankká válás útján. Nemcsak belső folyamatai korszerűsödnek, hanem gyorsabban tud új szolgáltatásokkal piacra lépni, és ezek a szolgáltatások személyre szabottabbak is lehetnek.

Első pillanatra megkésettnek tűnhet a Trade Innovation projektje, amellyel Stop-Loss Manager néven egy olyan tőzsdei árfolyamfigyelő és ajánlat-automatizálási szoftvert készített, amely a kriptovalutákkal kereskedőknek segít a túlzott kockázatok elkerülésében. A bitcoin-láz tavaly az egekbe szökött, majd kimúlt – a blokkláncra alapuló pénzek azonban maradtak, a nyugalmasabb időszak pedig kedvezhet a komolyabb befektetőknek. A Stop-Loss Manager nagy újítása, hogy a stop-loss USD alapon is beállítható (nem csak keresztárfolyamon), pozíciónként pedig öt stop-loss ajánlatot kezel párhuzamosan.

 

Nemzetközi sikerek

Nemcsak a projektek, hanem a termékek között is akadt egészségügyi fejlesztés. A SmileWarp megoldása egyúttal arra is jó példa, hogy némi továbbgondolással egy régóta bevett eljárás is egészen új távlatokat nyithat meg. A fogászatban és az implantológiában már bevett módszer, hogy a páciens fogsoráról 3D modell készül, amit felhasználnak a korona vagy beültetett fogak elkészítéséhez. A SmileWarp újítása abban áll, hogy ezt a 3D modellt a még egészséges fogsorról készítik el, utána pedig akár 20 évre is eltárolják. Olyan ez, mint a biztonsági mentés a számítógépen: baleset, fogvesztés vagy kopás esetén egészen pontosan tudni lehet, hogy mi volt a visszaállítandó eredeti állapot. A SmileWarp már Norvégiában és Írországban is elérhető.

Hasonlóképpen az informatika nagy jövő előtt álló területén, az agrárinformatikában alkotott újat a Gremon Systems (amely az AutSofthoz hasonlóan szintén egyetemi berkekből, Szegedről induló vállalkozás). A cég Trutina nevet viselő, növények súlyát mérő rendszere az öntözés tervezhetőségét segíti elő. A Trutina maga gyűjti az adatokat, de egyéb adatforrásokat (környezeti szenzorokat) is integrálni képes; ezeket egy felhőalapú szoftverben elemzi, majd számítógépen vagy mobil eszközön azonnal megmutatja, hogyan reagálnak a növények a környezeti változásokra. Segítségével meghatározható az optimális víz-, tápoldat-mennyiség és annak kijuttatásának legmegfelelőbb ideje. A megoldást eddig 20 országban sikerült értékesíteni.

Figyelnek minket

Bátorság vagy őrültség egy közepes méretű magyar cég részéről, hogy mobiltelefont fejleszt, mint tette ezt a MOHAnet? Őrültség lenne, ha a Samsunggal vagy az Apple-lel akarna versenyezni, de a MOHAnet IoT-ben szerzett tapasztalatait ötvöző Moniphone nem az S9+ vagy az iPhone X vetélytársának készült. A készülék csak mintegy mellékesen mobiltelefon – számos egyéb funkciója révén kiváló idősgondozási eszköz is lehet. A készülék helye és működése a távolból is nyomon követhető, képes automatikus segélyhívásra, méri a környezet hőmérsékletét és a levegő minőségét, összekapcsolható szénmonoxid-érzékelővel és orvostechnikai mérőkészülékekkel. A gyártó vállalatoknak is kínálja a Moniphone-t a fizikai foglalkoztatottak számára, akiknek a mozgása, tartózkodási helye vagy éppen aktivitása így folyamatosan nyomon követhető – amitől azért az orwelli 1984 szelleme is feldereng a háttérben…

Egy másik pályázat is hasonlóan ambivalens érzéseket kelt az erre érzékeny emberekben. A Synetiq megoldása műszaki szempontból kimondottan előremutató: szenzoros mérés (EEG, bőrellenállás-mérő, szívritmus-mérő, szemkamera) révén nyer ki fiziológiai adatokat tévénéző alanyokból, és ezekből állapítja meg, hogy másodpercről-másodpercre miként hatott rájuk az éppen megtekintett reklám – mennyire vonta be őket, mennyire volt vonzó vagy éppen izgalmas. Ez a neuromarketing, amely iránt nemcsak a tévétársaságok és a hirdetők érdeklődnek, hanem már a Google is. Ugyanakkor nehéz elfojtani a rossz érzést, ha az ember arra gondol, hogy ki nem mondott véleménye is könnyen megismerhető, különösen, ha valaki rossz célra akarná használni…

 

Célkeresztben a vállalati szektor

Ha a katonai célú felhasználást nem számítjuk, a számítástechnika hajtóereje hosszú évtizedeken keresztül a vállalati szektor volt. A mostani ITBUSINESS AWARD-ra is szép számmal érkeztek klasszikus vállalati célú szoftverek, amelyek többnyire olyan területekre kínálnak megoldást, amelyeket ma még nem fednek le célzott informatikai megoldásokkal.

A Griffsoft egy sokszor elhanyagolt, pedig összességében hatalmas értéket kezelő funkcióra, a létesítménygazdálkodásra készítette el SmartBrick nevű rendszerét. A szoftver bármilyen ERP-rendszerrel integrálható, és a kis ingatlanok néhány helyiségének szobaszintű nyilvántartásától a sok száz épülettel vagy bérleménnyel rendelkező nagyvállalatokig minden igényt ki tud elégíteni. Előnye, hogy nem a könyvelés, hanem a tényleges létesítménygazdálkodás igényei felől közelíti meg a feladatot, illetve kialakítása folytán a felhasználók fejlesztői segítség nélkül is testre szabhatják a rendszert, és egyedi lekérdezéseket állíthatnak össze.

Nem kell mindig feltalálni a meleg vizet: a meglévő technológiák megfelelő kombinálásával igazán innovatív megoldások hozhatók létre. Erre mutat példát az L-mobile Hungary, amely Bluetooth alapú beltéri helymeghatározást kombinált egyedi és automatizált gyártási algoritmusokkal, mindezt kiegészítve egy e-papír alapú üzenetküldő technológiával. Ebből született meg a Yard Management, amellyel nyomon követhetők a telephelyen belül mozgó kamionok, illetve a rakodóállomások foglaltsága, valamint megtervezhetők a rakodási feladatok. Lehetővé teszi a kamionsofőrökkel való kapcsolattartást is: ők a behajtásnál kapnak egy kis eszközt, amely nemcsak a helyzetüket jelzi a felügyeleti központnak, de üzeneteket is közvetíthet számukra, például hogy várjanak, vagy hogy melyik rakodóállásra álljanak be.

A tudásalapú gazdaságban nem csak üres szólam, hogy a vállalatok legfőbb értéke az ember. Kiváló munkaerőt azonban egyre nehezebb találni, tehát a meglévő emberi erőforrásokkal minél hatékonyabban kell gazdálkodni. A több telephelyen, több műszakban és/vagy többfunkciós vállalatoknál azonban rendkívül komplex feladat a beosztások tervezése és optimalizálása.

A HR-piacon több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező NEXON megoldása, a NEXONtime oPlan és iPlan webes felületen teszi egyszerűvé a munkaerő-szükséglet rögzítését, majd az ideális beosztásterv automatikus elkészítését. Mindeközben felhasználja a HR-rendszerben meglévő munkavállalói adatokat, kezeli a dogozók által jelzett igényeket is, és villámgyorsan tud reagálni a váratlan eseményekre is.

A rossz munkaszervezés mellett is számtalan olyan elem lehet egy vállalat folyamataiban, amelyek csökkentik működésének hatékonyságát. A nagyobb gond, hogy ezek többnyire rejtve maradnak – amíg meg nem jelenik a MOTIMENT, és saját módszertanával nem kezdi vizsgálni és mérni az ember–számítógép interakciókat és a teljes kollaborációs folyamatokat. Ennek során feltárják a felesleges és időigényes folyamatokat, a lassulások gyökerét, amelyek átalakításával – például a szoftverek, a folyamatok optimalizálásával – vállalati szinten 10-100 millió forintos veszteségek tüntethetők el.

Első az ügyfél

Ha egy vállalat lakossági ügyfeleknek értékesít, azok minél teljesebb körű, minél nagyobb élményt nyújtó kiszolgálása, a fogyasztói trendek követése a túlélés záloga. Az egyik legerőteljesebb fogyasztói trend manapság az, hogy mind többen mobilról intézik online vásárlásaikat – ilyenkor nagy előny, ha a kereskedőnek nem csupán mobilra optimalizált weboldala, hanem natív mobil shop applikációja is van. A LogiNet Systems „white label”, azaz teljes mértékben az ügyfél igényei szerint alakítható Mcomapp (Mobile Commerce App) nevű terméke azoknak szól, akik gyorsan, alacsony költséggel, a saját márkát mégis előtérbe tolva szeretnének belépni erre a piacra. A meglévő webshophoz egyszerűen illeszthető app segítségével személyre szabott ügyfélélményt lehet kínálni a vásárlóknak, integrálható az offline és online vásárlás, számos módon (például push-üzenetekkel) lehet támogatni az értékesítést, miközben a márkaismertség is javul – bár a termék első hazai felhasználójának, az Auchannak erre nem igazán van szüksége…

A mobilitás térnyerésének egy másik következménye, hogy az ügyfelek már olyan ügyeket is online akarnak intézni, amely nemrégen még személyes megjelenéshez volt kötve. Jó példa erre az online hitelfelvétel, amelyre tavaly egy jogszabály-módosítás adott lehetőséget – ami viszont szükségessé teszi az ügyfelek megbízható távoli azonosítását. A TechTeamer elektronikus aláírást is integráló ügyfél-azonosító megoldása, a FaceKom már kilenc hazai pénzügyi szervezetnek tette lehetővé, hogy olyan szolgáltatásokat is kínáljon online, amelyek korábban személyes jelenlétet követeltek meg, miközben az ügyfelek egyszerűen digitális aláírással láthatják el a megszületett dokumentumokat.

 

A mindennapok bosszúsága ellen

Nagyszerűek tudnak lenni a nagyszabású, komoly rendszerek, amelyek súlyos és sokba kerülő vállalati problémákat oldanak meg. Ugyanakkor nagyra tudja értékelni azokat az alkalmazásokat is, amelyek a mindennapok apró nyűgjeire kínálnak egyszerű megoldást. Ilyen például az alig másfél éves Linistry rendszere, amellyel a hosszadalmas sorban állások válthatók ki külön app nélkül. A vendég a mobilján keresztül (weben vagy sms-ben) beáll a virtuális sorba, majd digitális jegyet kap. Amikor már ő kerülne sorra, sms-ben kap értesítést, illetve a digitális jegy is jelez neki. A szolgáltatás már sikerrel vizsgázott a Szigeten, a Balaton Soundon és a MediaMarkt-ban is.

Miközben Budapesten percre pontosan tudható, hogy mikor érkezik a következő járat a megállóba, a vidéki városok közül csupán Debrecenben van külön alkalmazás a helyi buszmenethez – a többinél bonyolult weboldalak vagy PDF-ek rejtik az információt. Ezt látta meg két budapesti egyetemista, Szilvás Anett és Tóth Bence, akik először egy egyetemi feladat kapcsán kezdték el kidolgozni Momapp nevű alkalmazásukat, amely egyetlen helyen tenné elérhetővé a vidéki városok buszmenetrendjeit. Tanulmányaik (és a menetrendek sokszor nehezen értelmezhető formátuma) miatt egyelőre csak az egri tömegközlekedésben segít a béta állapotú mobilapp, de készítői már dolgoznak a további bővítésen.

Szintén az egyéni felhasználók kezébe ad nagyobb lehetőségeket, és teremti meg számukra a felelősségteljes állampolgári viselkedést a DO-Q-MENT megoldása, a DigiPol. A mobiltelefonnal ma már mindenkinek a zsebében állandóan ott a fényképezőgép, amit azonban nem csak szelfik készítésére lehet használni. A DOQdrive ökoszisztémára épülő DigiPol bárki számára lehetővé teszi, hogy egyszerűen létrehozhasson jogilag is hiteles elektronikus bizonyítékokat – például lefényképezze egy baleset helyszínét, rögzítse a körülményeket, nyomokat. Mivel az információ hitelesen azonosított személytől származik, a rendszerben rögzített képet pedig azonnal ellátják időbélyeggel és elektronikus aláírással, így a jogszabályok értelmében az elektronikus dokumentum elfogadható bizonyítékként. Az eredmény? Javul az igazságszolgáltatás, erősödik a jogbiztonság.

A zsűri

Forrás: IT Business